Menu Filter

Юн / Утре Насладете се на здравословната корейска кухня в уютния ресторант на семейство Юн

Юн / Утре

София, ул. Елемаг № 34
+359 2 963 0365
11:00 - 22:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: корейски ресторант, юн / утре

Окхий Юн дошла в България през 2003 г. заедно със съпруга си и 7-годишната си дъщеря. Братът на нейния съпруг бил установен в България вече 15 години и той решил да помогне на семейството на най-малкия си брат да дойде в България.

Най-много ѝ харесва в България природата, а любимото българско ястие на семейството ѝ са пълнените чушки. Окхий сама ги приготвя вкъщи.

Най-много ѝ липсват от родината близките и семейството. Любимото ѝ ястие от детството е самгьопсал (samgeopsal) – ястие, което се приготвя на момента – на масата се слага печка, на която всеки си пече сам месото, най-често свинско.

(продължете надолу с интервюто)

14_ Yun-Utre_47x67

Ресторантът е открит преди 14 г. и е бил собственост на девера на Окхий, но след неговото заминаване за Корея преди 3 г., Окхий и съпругът ѝ поели семейния бизнес.

В самото начало ресторантът се казвал просто Korean House, но после го прекръстили на Юн (Yun) – от фамилното име на съпруга на Окхий. Тяхната фирма пък се казва Utre и понеже хората се бъркат от логото на фирмата над вратата, някои знаят мястото като Utre, други – като Yun. Utre пък на корейски означава „райска градина”, а играта с думи с българското значение за утрешния ден много се харесала на семейството и така избрали името.

Струва си човек да посети заведението заради автентичната корейска храна, приготвена с внимателно подбрани продукти и оригинални подправки, които внасят директно от Корея. Корейската кухня е много здравословна и балансирана, в която се стараят да запазят максимално вкусовите качества на храната. „Случва се клиентите да се оплакват, че нещо се е забавило 30 мин., но ние всъщност не подготвяме нищо предварително и не притопляме готови ястия, всичко се реже и готви на момента след поръчка. Държим да готвим по традиционния корейски начин.” Мястото предлага и допълнителни забавления – в малка подземна заличка можете да поиграете на билярд или да попеете на караоке – само трябва да знаете корейски, японски или виетнамски.

В ресторанта не нагаждат храната към българския вкус. В менюто има символ за степента на лютото към всяко ястие – една, две или три чушки, и ястията се приготвят според поръчката на клиента. Месата се готвят отделно от зеленчуците, затова мястото е подходящо и за вегетарианци.

Най-честите посетители в заведението са българи и чужденци в съотношение 50:50, като чужденците основно са корейци, руснаци и дипломати от посолствата в района.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Иван Богданов за Компот колектив
30 ноември 2013 г.