ЗА ПРОЕКТА

Многообразието е вкусно

"Многообразието е вкусно" е проект на Сдружение "Мулти култи колектив". Целта му е да покаже кулинарното богатство, което чужденците носят в България, като същевременно се противопостави на ксенофобията и дискриминацията по позитивен и иновативен начин. 

"Многообразието е вкусно" провокира все повече българи да опитат да приготвят нови, интересни и вкусни ястия, както и дава възможност на чужденците да представят най-доброто от своята кухня и култура. С помощта на над 10 медийни партньора рецептите стигат до стотици хиляди души, а 30 000 картички с дизайн на Компот колектив се разпространяват в над 12 български града. Някои от най-интересните сред над 150 публикации са тук.

В рамките на проекта организирахме тренинг за медийни професионалисти в партньорство със Софийски университет и лектори от ВКБООН, Асоциация на европейските журналисти, Съвет на жените бежанки.

Кампанията представихме чрез медиен обяд и два кулинарни курса за блогъри и в продължение на няколко месеца десетки хора от цялата страна ни изпращаха приготвените от тях чуждестранни рецепти.

Накрая организирахме фото изложба с лицата и ястията на кампанията – над 30 мигранти и бежанци от над 20 държави, както и дегустация на автентични храни, която само на откриването бе посетена от над 500 души и привлече огромен позитивен медиен интерес.

Проектът многократно е представен като добра практика и социална иновация в България и ЕС, вкл. от Европейската комисия. За повече информация вижте тук

Видео: Under the Line

За рецептите

Всички рецепти, публикувани на сайта, са автентични и приготвени от мигранти и бежанци, които живеят в България.

Автор на всички снимки на ястия е Стефан Сучев. 

Необходими продукти

Някои от използваните продукти са по-трудни за намиране. Ако търсите автентични чуждестранни продукти, разгледайте Мулти култи картата, в която са включени магазини и ресторанти от над 20 държави.

Кулинарни курсове и събития

Екипът на "Мулти култи колектив" често организира кулинарни курсове, водени от чуждестранни готвачи; културно-кулинарни събития Мулти култи китчън, както и участва в различни други формати. За да научавате за всичко ново, следете профила ни във фейсбук

Включете се

Ако сте любител кулинар, опитайте да приготвите някои от ястията. Ще ни зарадвате, ако ни пратите снимка и/или обратна връзка.

Ако сте кулинарен блогър, ще се радваме да приготвите някои от ястията и ги представите пред аудиторията си с линк към нас. 

Ако сте чужденец или собственик на чуждестранен ресторант и искате да заснемем и вашите ястия, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите за партньорство. 

Ако сте представител на медия и искате да ви съдействаме за някой материал, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите за партньорство. 

Права

Ако искате да препубликувате някои материали, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите за партньорство. 

Донор

Проектът се финансира от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

Facebook
Twitter
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://multikulti.bg

EEA GRANTS

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.