Menu Filter

Кохинор Музиката, картините, цветовете, украсата, автентичната кухня – тук всичко ни кара да се чувстваме като в Индия

Кохинор

София, ул. Княз Борис I № 7
+359 88 253 2541
12:00 - 23:00 (пон - пет)
17:00 - 23:00 (съб)
  • Вид: Ресторант
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: индийски ресторант, кохинор

“No wife, no life”, смее се Саджад Ласкар, главен готвач на индийския ресторант Кохинор, когато го питаме защо е дошъл в България. Съпругата му е българка и след като безуспено опитали да живеят в Индия (климатът не й понесъл и цели 5 месеца постоянно била болна), се преместили в България. Добро решение за тях, а и за нас, защото ресторант Кохинор безспорно е един от най-добрите в София.

(продължете надолу за интервюто)

28_Kohinoor_47x67

Ресторантът отваря през март 2008 г. и до декември 2013 г. се помещава на Петте кьошета (сега там се намира друг индийски ресторант – Спайс хаус). Днес Конихор се намира в чудесна къща с камина, зимна и лятна градина в тихата част на ул. Княз Борис I и има повече клиенти от всякога.

Казва се Кохинор заради прочутия диамант – в продължение на хиляди години 105-каратовият диамант Кохинор (в превод от хинди – „планина от светлина”) е бил най-големият в света. Все още се спори от кога датира – според някои източници е намерен 3200 г. пр. Хр., а според други – 5000 г. пр. Хр. Диамантът е бил притежание на различни индийски и персийски владетели, а днес се намира на короната на кралицата на Великобритания. Целият екип на ресторанта се стреми софийският Кохинор да бъде едно бижу на автентичната индийска кухня сред всички ресторанти в столицата.

Струва си да се посети ресторанта заради цялостното усещане, че се намираш в една малка Индия – музиката, картините, цветовете, украсата, кухнята – всичко е автентично. За ястията гарантира самият Саджад: „Като главен готвач мога да кажа, че се стремим кухнята да е автентична, да ползваме автентични продукти и подправки (купуват ги от индийския магазин Сокони), качеството да е високо, да предложим ястия от всички щати на Индия. Не променяме рецептите, за да ги нагодим към българския вкус. Относно пикантността – за да се получат както трябва някои ястия, трябва да се сложи малко люто. Можем да добавяме повече, но не и да го изключим напълно – тогава вкусът би се променил и вече няма да е автентично”. Екипът често променя менюто и включва нови и нови ястия. Традиционно индийската кухня има много вегетариански опции, така че Кохинор е правилното място за вегетарианци и вегани. 90 % от клиентите са българи, а сред чужденците има индийци, британци, пакистанци.

Саджад става готвач по наследство – майка му е страхотен готвач и той от малък обича кухнята. През годините това остава голямото му хоби и логично решава да го превърне в професия.

Любимото ястие от детството му е dum pukht biryani – ориз с картофи и месо. За предпочитане е да се ползва агнешко, защото то остава сочно за разлика от пилешкото, което стои прекалено сухо. Ястието е сложно за приготвяне и отнема много време, но си струва услията – ароматът му е толкова силен, че дори на 50 м се усеща, че вече е готово.

Индия му липсва доколкото е неговата родина, но се чувства чудесно в България, защото тук са съпругата му, работата… Особено много харесва природата тук: „По света има малко столици, които имат планина толкова близо до центъра. Харесва ми и климатът – 4 прекрасни сезона. През лятото много обичам да ходя за риба – това е едно от моите хобита, станал съм почти професионалист. Сядам с въдицата на брега на някое от красивите езера и си почивам напълно.”

В българската кухня харесва зелените подправки – пресни и сухи, както и че продуктите са качествени и свежи. Любимото му българско ястие го прави съпругата му – печено месо с картофи – обикновено с агнешко, но му харесва и със свински ребра. Харесва много и мляко с ориз: „В Индия правим почти същото, само дето вместо канела слагаме зелен кардамом”. Харесва и българските хлябове и пити, даже се е научил да приготвя няколко вида. Вкъщи готви преди всичко съпругата му, но и той се включва 1-2 пъти месечно. „Това е балансът, това е семейството, иначе нищо не става”, споделя ни за финал.

Интервю: Бистра Иванова
Снимки: Стефан Сучев
Илюстрация: Константин Златков за Компот колектив
14 ноември 2014 г.