Menu Filter

Танур Единствената по рода си пекарна с традиционната цилиндрична глинена фурна “tanoor”

Танур

София, ул. Цар Симеон № 75
+359 89 607 0107
10:00 – 19:00
(пон – съб)
  • Вид: Пекарна
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци

Етикети: иракска пекарна, танур

Хусам Шакир Хамид е в България от 2005 г.

Най-много харесва в България мекия климат и хората. Любимите му български ястия са гюведже, агнешко по гергьовски и всички салати.

Най-много му липсва от родината близките и семейството. Любимите му традиционни иракски ястия от детството са ориз биряни (biryani) с фиде, ядки и пилешко месо и куба (kubbeh) – кюфтета от булгур с плънка от месо.

(продължете надолу с интервюто)

22_Tanoor_47x67

Пекарната е открита през 2010 г., като името идва от tandury (на индийски), tandoor (на английски) или по-точно tanoor (на арабски). Tanoor представлява цилиндрична глинена фурна, която е много специфична за Централна и Западна Азия. Глината се загрява от дърва, поставени на дъното на фурната, а хлябът се разстила по стените ѝ и така се запича. Пекарна Танур имат такава фурна и това прави пекарната оригинална и изключително специална.

Печивата, които могат да се открият в пекарната, са по автентични иракски рецепти. Има тънки арабски питки с подправки, сусам, маково семе и кайма. Асортиментът е малък, но не се среща другаде в София.

Най-честите клиентите са както българи, така и чужденци и туристи.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Дмитрий Ягодин за Компот колектив
30 ноември 2013 г.