Menu Filter

Гуркха Автентични, вкусни и здравословни ястия от Непал, Индия и други страни от Средна и Южна Азия

Гуркха

София, ул. Цветна градина № 56
+359 88 493 9100
12:00 - 24:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: гуркха, индийски ресторант, непалски ресторант

Гунджа Б. Чокхал дошъл в България през 2002 г.

Най-много харесва в България хората, а любимите му български ястия са мусака, сарми и гювеч.

Най-много му липсва от родината природата на Непал. Любимото му ястие от детството се казва тали (thali). В непалската кухня ястията винаги съдържат няколко различни компонента. Това ястие има 7-8 компонента – боб и леща, специален ориз, наречен мансули (mansuli), в буквален превод означава “душа на зърна”, задушени зеленчуци и кисело мляко.

Ресторант е открит през 2009 г. Гунджа кръщава ресторанта си „Гуркха” на безстрашните непалски войни, за които, подобно на японските самураи, се носят много легенди. Гуркхите описват себе си така: „Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове „Кхукри” са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа.” За тях проф. сър Ралф Търнър е казал: „Безропотно понасяте глад и жажда и рани; и вашите ненарушени бойни редици последни потъват в грохота и пушека на битката. Най-смели от смелите, най-щедри от щедрите – никога никоя страна не е имала по-верни другари от вас!”

(продължете надолу с интервюто)

07_FornoChipollini_47x67pdf

Самият Гунджа произлиза от семейство на гуркхи – дядо му, баща му, вуйчо му са били войни и въпреки че той самият е станал готвач, носи в себе си кръвта на гуркхите.

Струва си човек да посети заведението заради автентичните непалски и индийски ястия, които се приготвят с много внимание и сърце, и които трудно могат да се открият другаде. Те представляват 90% от цялото меню, а останалата част е посветена на ястия и от пакистанската, афганистанската, бангладешката, тибетската и тайландската кухня. Гунджа препоръчва непалската салата, непалските пелмени момо (momo) и агнешкото катманду.

В ресторанта не нагаждат храната към българския вкус. Всичко се приготвя по оригинални непалски и индийски рецепти, като има три степени на пикантност и лютивост и всяко ястие може да бъде поръчано със съответната степен.

Най-честите посетители в заведението са вегетарианци, вегани, йоги, защото непалската кухня е много здравословна и балансирана. Идват също лекари от Токуда и Пирогов, лечители от алтернативната медицина, билкари, както и хора, които са пътували или живяли в онази част на света или в Англия, и връщайки се тук, търсят автентичната непалска и индийска храна. Съотношението между българи и чужденци е 50:50, като сред чужденците най-многобройни са американците.

И още!

Вижте рецептите на две от най-популярните предястия, предлагани в Гуркха:

Самоса Бхокмари от Непал
Зеленчукова хангама от Непал

Интервю: Ан Фам
Снимки: Стефан Сучев
Илюстрация: Дмитрий Ягодин за Компот колектив
30 ноември 2013 г.