Самоса Бхокмари от Непал

Самоса Бхокмари от ресторант Гуркха Непал

Гунджа Б. Чокхал идва в България през 2002 г., специално поканен като майстор готвач, а от 2009 г. е главен готвач на ресторант "Гуркха", където представя най-доброто от непалската и индийската кухня. Гунджа кръщава ресторанта си "Гуркха" на безстрашните непалски войни, за които, подобно на японските самураи, се носят много легенди. Гуркхите описват себе си така: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа." За тях проф. сър Ралф Търнър е казал: "Безропотно понасяте глад и жажда и рани; и вашите ненарушени бойни редици последни потъват в грохота и пушека на битката. Най-смели от смелите, най-щедри от щедрите – никога никоя страна не е имала по-верни другари от вас!" Самият Гунджа произлиза от семейство на гуркхи – дядо му, баща му, вуйчо му са били войни и въпреки че той самият е станал готвач, носи в себе си кръвта на гуркхите. 

Ресторантът е супер уютен и човек лесно може да прекара часове, наслаждавайки се на майсторството на Гунджа и екип. Мулти култи му дава 10 точки и редовно вечеря там! 

Гунджа Б. Чокхал ресторант Гуркха

Самоса Бхокмари от Непал
За 2-4 броя

За тестото:

200 г брашно (смес от 39 % бяло брашно, 4 % царевично брашно, 6 % нахутено брашно, 12 % оризово брашно, 39 % царевично нишесте)
Сол на вкус
40-50 мл вода
2 с.л. кисело мляко
1,5 с.л. чисто масло гхи или зехтин

За плънката:

1 с.л. чисто масло гхи или зехтин
1 глава стар лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 варени картофа, намачкани
30-50 г грах, замразен
1 стрък копър, нарязан на ситно
1 стрък магданоз, нарязан на ситно
1 стрък кориандър, нарязан на ситно
Шафран на прах
Ким на прах
Гарам масала (продава се в Сокони)
Сол на вкус
80-100 г микс натрошени на едри парчета печени ядки без сол (кашу, бадем, кедрови ядки) – по желание

Маслото се загрява в тиган. Добавя се лукът, морковите и чесънът и зеленчуците се бъркат около 3-5 мин. После се добавят варените намачкани картофи и граха и всичко се сотира за 10-12 мин. Добавят се пресните и сухите подправки, както и сол на вкус. Натрошените ядки се добавят накрая.

За самосата:

Тестото се изважда от хладилника и се реже на триъгълници с размер по желание (напр. със страни 15 см). Всеки триъгълник се прави на фунийки и се пълни с плънка. Крайчетата на фунийската трябва хубаво да се затворят с вода или с малко жълтък.

Мазнина се загрява в дълбок съд и самосата се пържи 3-5 мин. във висока температура. Когато е готова, се поставя на кухненска хартия, за да се изцеди от мазнината. Най-вкусна е топла.

Гарнира се със свежи сезонни зеленчуци по желание. Отива си с айрян, бира и бяло вино (Мулти култи препоръчва селекцията на Вино Оренда).

Tags: Индия, Веган, Вегетарианско, Непал

Още рецепти

  Facebook
  Twitter
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  http://multikulti.bg

  EEA GRANTS

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.