Далибор МаринковичCarol Smith или за по-кратко Даци, е роден в Сърбия, но живее в България от повече от 10 г. В момента е главен готвач на сръбския ресторант Котилото, където българи и чужденци идват най-вече заради популярната сръбска скара на дървени въглища. Даци е много активен и заедно с екипа си всяка година пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта, като организират специална музикална програма със сръбски оркестър и правят гигантска плескавица на огромна скара на дървени въглища. Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. Любимото му ястие от детството е ущипци - кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.
Пълнена плескавица с лют урнебес
За 1 порция
Урнебес
За 2 порции
150 г сирене
50 г айвар
5-6 скилидки чесън
Лют пипер на вкус
Сладък червен пипеп на вкус
Черен пипер на вкус
Олио на вкус
Сиренето се настъргва в голяма купа. Към него се добавя айварът, нарязаният на много ситно чесън, подправките и олиото. Разбърква се хубаво.
За плескавицата
250 г телешка кайма
50 гр урнебес
гарнитура по избор (на снимката са гъбки и яйца от пъдпъдък)
2 топки кайма по 125 г се разточват на тънко. В средата се слага урнебесът и се затваря с другата топка. Оформя се като кръг. Плескавицата се пече на 250 градуса на скара на дървени въглища за или във фурна на 250 гр за
4.0 stars based on 35 reviews