Проя и пилешко шишче на руло от Сърбия

Проя и пилешно шишче на руко от Сърбия

Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, е роден в Сърбия, но живее в България от повече от 10 г. В момента е главен готвач на сръбския ресторант Котилото, където българи и чужденци идват най-вече заради популярната сръбска скара на дървени въглища. Даци е много активен и заедно с екипа си всяка година пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта, като организират специална музикална програма със сръбски оркестър и правят гигантска плескавица на огромна скара на дървени въглища. Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. Любимото му ястие от детството е ущипци – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.

Далибор Маринкович

Проя и пилешко шишче на руло от Сърбия

Проя

5 яйца
150 мл олио
1 кофичка кисело мляко
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. царевичен грис
1 пакет бакпулвер
250 мл газирана вода
300 г сирене

Яйцата се разбиват и към тях се добавят олиото и киселото мляко. Брашното и царевичният грис се пресяват и се добавят към мократа смес. Добавя се бакпулверът, след него газираната вода и накрая натрошеното сирене. Сместта се разбърква хубаво, изсипва се в тава и се пече около 30 мин. на 230 градуса. Проверява се с клечка дали е готово. Когато се извади от фурната, се изчаква да изстине и след това се разрязва на квадрати.

Пилешко шишче

200 г пилешко филе
сол на вкус
50 г пушен кашкавал – нарязани на тъкни лентички
50 г пушена шунка – нарязани на тъкни лентички

Пилешкото филе се разрязва, начуква се на тънко, овкусява се и вътре се редят лентичките кашкавал и шунка. Навива се на руло. Режат се ролца с размер 3 см и се нанизват на дървени шишове. Пекат се 7-8 минути на скара на дървени въглища.

Tags: Сърбия, Месо, Без глутен

Още рецепти

  Facebook
  Twitter
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  http://multikulti.bg

  EEA GRANTS

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.