Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, е роден в Сърбия, но живее в България от повече от 10 г. В момента е главен готвач на сръбския ресторант Котилото, където българи и чужденци идват най-вече заради популярната сръбска скара на дървени въглища. Даци е много активен и заедно с екипа си всяка година пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта, като организират специална музикална програма със сръбски оркестър и правят гигантска плескавица на огромна скара на дървени въглища. Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. Любимото му ястие от детството е ущипци – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.
Проя и пилешко шишче на руло от Сърбия
Проя
5 яйца
150 мл олио
1 кофичка кисело мляко
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. царевичен грис
1 пакет бакпулвер
250 мл газирана вода
300 г сирене
Яйцата се разбиват и към тях се добавят олиото и киселото мляко. Брашното и царевичният грис се пресяват и се добавят към мократа смес. Добавя се бакпулверът, след него газираната вода и накрая натрошеното сирене. Сместта се разбърква хубаво, изсипва се в тава и се пече около 30 мин. на 230 градуса. Проверява се с клечка дали е готово. Когато се извади от фурната, се изчаква да изстине и след това се разрязва на квадрати.
Пилешко шишче
200 г пилешко филе
сол на вкус
50 г пушен кашкавал – нарязани на тъкни лентички
50 г пушена шунка – нарязани на тъкни лентички
Пилешкото филе се разрязва, начуква се на тънко, овкусява се и вътре се редят лентичките кашкавал и шунка. Навива се на руло. Режат се ролца с размер 3 см и се нанизват на дървени шишове. Пекат се 7-8 минути на скара на дървени въглища.