Холандецът Рене Бустен има няколко страсти - екологията, устойчивото развитие, пътешествията, добрата храна и добрите напитки. Всичко това в последно време той обединява, като с приятелката си Ива отглеждат различни и интересни сортове зеленчуци на село и приготвя своя собствена домашна бира. Рене е изключителен любител и майстор на тайландската кухня, но по наша молба приготви едно от най-типичните холандски печива.
Ябълков пай от Холандия
За тестото:
300 или 350 г брашно
100 г захар
30 г мая
150 мл прясно мляко
100 г масло
1-2 яйца
За плодовата смес:
2-3 сладки ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
ромова есенция (по желание)
1 жълтък
ванилова захар (по желание)
Към брашното, захарта и маята бавно се прибавят млякото, в което е разтопено маслото, и разбитите яйца. Замесва се средно твърдо тесто, което престоява 30 мин., разточва се с дебелина 0,5 см, след което се поставя в кръгла тава, намазана с масло. Покрива се с ябълкови резенчета, размесени със захар, канела, ромова есенция. Отгоре се кръстосват тестени пръчици, които се намазват с разбит жълтък или се поръсват с ванилова захар. Пече се на 175 градуса за мин., докато тестото леко покафенее.
5.0 stars based on 35 reviews