Карлос Портен е четвърто поколение гастроном по майчина линия. Идва в България през 2006 г. с една ясна цел да отвори ресторант ЛОМО, след като е живял почти 18 г. в Германия. Концепцията му е: кратко меню, сезонни местни продукти, щедри порции, вкусна храна. Казва, че от 4 г. не е боледувал нито веднъж, защото си готви сам. Насърчава всички по-често да правят същото, като за целта понякога води Мулти култи кулинарни куросве и разпространява идеята за богатата еклектична перуанска кухня.
Papa rellena
За 4 порции
За картофеното пюре:
1,5 кг картофи
20 мл зехтин
30 г масло
Сол на вкус
Картофите се обелват и сваряват с малко сол. Когато са готови, се намачкват с преса за картофи и се добавят зехтина, маслото и евентуално още сол на вкус.
За месото:
Зехтин
2-3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
1 глава лук (нарязана на ситно)
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
500 г кайма микс
50 г стафиди
Магданоз на вкус
1 червена чушка
100 г черни маслини без костилка
1 сварено яйце
Чесънът се запържва в малко зехтин, добавя се лукът, малко сол, черен пипер и каймата. Готви се на средна темепература, като се разбърква от време на време. След като месото е готово, се добавят стафидите, магданозът, чушката, маслините и свареното яйце всички нарязани на ситно.
За papa rellena:
Брашно
Галета
2 яйца
Зехтин
В една чиния се слага брашно с галета, а в друга само галета. В купичка се разбъркват две сурови яйца. С лъжица се взима малко от картофеното пюре и се оформя като плосък кръг. В него се слага малко от каймата и се затваря като "яйце" - каймата трябва да остане изцяло вътре като "жълтък", а пюрето като "белтък" отвън. Готовото топче (или "яйце") се овалва в купата с брашно и галета, след това се потапя в яйцата и след това се овалва само в галета. Пържи се в малко зехтин до златисто. Сервира се със зелена салата.
5.0 stars based on35 reviews